Cukinia a'la ananas
Składniki:
- 3kg cukinii
- 1/2 kg cukru
- 2 op. cukru waniliowego
- 3-4 goździki
- 1,5 łyżeczki kwasku cytrynowego
Sposób przygotowania:
Cukinie myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. 1,5 litra wody zagotowujemy z kwaskiem cytrynowym, studzimy. Następnie zalewamy tym przygotowaną cukinię i odstawiamy pod przykryciem na dobę. Następnego dnia cukinię odcedzamy. Do zalewy dodajemy cukier, cukry waniliowe i goździki. Zagotowujemy. Wkładamy cukinie do zalewy i gotujemy jeszcze ok. 10 min. Cukinię z zalewą przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15 min.
P.S. równie dobrze zamiast cukinii sprawdza się kabaczek.
Znalazłam też przepis na "dżem z cukinii". Już przetestowałam :) wychodzi suuuuper :)
Pomarańczowy dżem z cukinii
Składniki:
- 2,5 kg cukinii (po obraniu i wydrążeniu środka)
- 40 dag cukru
- 2 galaretki pomarańczowe
- 2 łyżki olejku pomarańczowego
- 2 łyżeczki kwasku cytrynowego
Sposób przygotowania:
Cukinię obieramy i wydrążamy środek. Tarkujemy ją na tarce do jarzyn i wrzycamy do garnaka.Można podlać odrobinę wody na początek i smażymy do momentu uzyskania gęstej papki. Ściągamy z gazu i dodajemy galaretki, olejek, cukier i kwasek cytrynowy. Wszystko mieszamy i nakładamy do słoiczków, kładziemy je na zakrętce lub chwile gotujemy w garnku dla trwałości.
P.S. Zmieniając galaretkę i zromat można uzyskać również dżem cyrtrnowy, agrestowy, kiwi, brzoskwiniowy itd
Jak zrobie zdjęcia to wam pokarze moje przetworki :) Smacznego!!
Przepisiki niczego sobie,tylko cukini u mnie niet, trzeba kupić!
OdpowiedzUsuńA u mnie cukinii i kabaczków prawdziwy wysyp wiec trzeba je zagospodarować :)
OdpowiedzUsuńo super przepiski musze kiedyś wypróbować
OdpowiedzUsuńpóki co jadłam tylko "ananasa" ale mam nadzieję wkrótce posmakować również dżemów :)
OdpowiedzUsuń