czwartek, 1 września 2011

cukiniowo-kabaczkowy zawrót głowy

Dziś w odstawkę poszła igla i nici a zajęłam się przetworami. W internecie można znaleść wszystko lub prawie wszystko jeśli się dobrze szuka oczywiście. Ja już rok temu znalazłam i przetestowałam przepis na :cukinie a'la ananas" i powiem wam że jak dla mnie to nawet lepszy ananas z tego wychodzi niż ten z puszki. no wiec i teraz robię sobie zapasy tego ananasa na zimę. A oto przepis:

Cukinia a'la ananas


Składniki:
 - 3kg cukinii
 - 1/2 kg cukru
 - 2 op. cukru waniliowego
 - 3-4 goździki
 - 1,5 łyżeczki kwasku cytrynowego

Sposób przygotowania:
 Cukinie myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. 1,5 litra wody zagotowujemy z kwaskiem cytrynowym, studzimy. Następnie zalewamy tym przygotowaną cukinię i odstawiamy pod przykryciem na dobę. Następnego dnia cukinię odcedzamy. Do zalewy dodajemy cukier, cukry waniliowe i goździki. Zagotowujemy. Wkładamy cukinie do zalewy i gotujemy jeszcze ok. 10 min. Cukinię z zalewą przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15 min.
P.S. równie dobrze zamiast cukinii sprawdza się kabaczek.


Znalazłam też przepis na "dżem z cukinii". Już przetestowałam :) wychodzi suuuuper :)

Pomarańczowy dżem z cukinii 

Składniki:
 - 2,5 kg cukinii (po obraniu i wydrążeniu środka)
 - 40 dag cukru
 - 2 galaretki pomarańczowe
 - 2 łyżki olejku pomarańczowego
 - 2 łyżeczki kwasku cytrynowego

Sposób przygotowania:
Cukinię obieramy i wydrążamy środek. Tarkujemy ją na tarce do jarzyn i wrzycamy do garnaka.Można podlać odrobinę wody na początek i smażymy do momentu uzyskania gęstej papki. Ściągamy z gazu i dodajemy galaretki, olejek, cukier i kwasek cytrynowy. Wszystko mieszamy i nakładamy do słoiczków, kładziemy je na zakrętce lub chwile gotujemy w garnku dla trwałości.
P.S. Zmieniając galaretkę i zromat można uzyskać również dżem cyrtrnowy, agrestowy, kiwi, brzoskwiniowy itd

Jak zrobie zdjęcia to wam pokarze moje przetworki :) Smacznego!! 


4 komentarze:

  1. Przepisiki niczego sobie,tylko cukini u mnie niet, trzeba kupić!

    OdpowiedzUsuń
  2. A u mnie cukinii i kabaczków prawdziwy wysyp wiec trzeba je zagospodarować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. o super przepiski musze kiedyś wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  4. póki co jadłam tylko "ananasa" ale mam nadzieję wkrótce posmakować również dżemów :)

    OdpowiedzUsuń